H Αλεξανδρούπολη στον χάρτη της ανάπτυξης των «ηλεκτρονικών-μινιατούρες»
Δεκατέσσερα Πανεπιστήμια και εταιρίες από δέκα Ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν στην συνάντηση των εταίρων του έργου FineSol την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου, στην Αλεξανδρούπολη. Το έργο FineSol στοχεύει να προετοιμάσει το έδαφος για την ανάπτυξη μιας νέας τεχνολογίας συναρμολόγησης πολύ μικρών τυπωμένων κυκλωμάτων χρησιμοποιώντας μια καινοτόμα, οικονομική «πάστα κολλήσεων».
Η συνολική βιομηχανία ηλεκτρονικών της Ευρώπης απασχολεί περίπου 20,5 εκατομμύρια ανθρώπους, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν το 1 τρις ευρώ και 396.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στο χώρο. Η βιομηχανία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που συνδέονται με την τεράστια ποσότητα ακατέργαστων υλών και επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της. Είναι αναγκαίες καινοτόμες προσεγγίσεις, σε καίρια σημεία, όπως η κατεύθυνση σε πολύ μικρότερα υλικά και εξοπλισμό. Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου FineSol, θα επιτρέψει την μείωση των ακατέργαστων υλών, την σπατάλη ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού που οδηγεί σε μόλυνση και διάφορα ιατρικά κόστη και την μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας στην Ευρώπη. Αντιστοίχως, αυτό θα μπορέσει να συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη των λειτουργιών των ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, συστήματα πλοήγησης, ιατρικών συσκευών κ.α.
Η σύμπραξη αποτελείται από 7 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, 2 μεγάλες εταιρίες, 4 ερευνητικά ινστιτούτα και ένα οργανισμό «ομπρέλα», όλοι ενεργοί σε συγγενικά πεδία με το έργο. Η Πρίσμα Ηλεκτρονικά είναι ο εξειδικευμένος συνεργάτης στην παραγωγή ηλεκτρονικών, ο οποίος υποστηρίζει πολύπλοκες συναρμολογήσεις, όπως του CERN και της ESA.
Η κα. Αμάντα Σουκουλιά, μέλος του ΔΣ δήλωσε, «Είμαστε περήφανοι να φιλοξενούμε στην Αλεξανδρούπολη, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες ηλεκτρονικών και ευρωπαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμη πολύ έδαφος να καλυφθεί, ώστε να μεταμορφωθεί ολόκληρη η βιομηχανία μικρών τυπωμένων κυκλωμάτων και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης» και πρόσθεσε, «οραματιζόμαστε ένα μέλλον, όπου τα ηλεκτρονικά «μινιατούρες» συμβάλουν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και επιστήμης».